top of page

NEWS

11.1.2023

‘Sketches’ is het debuut van de Engels-Italiaanse pianist Joseph Nowell (1994) die zowel een master in klassiek als in jazz op zak heeft. In gezelschap van de Belgisch-Italiaanse contrabassist Manolo Cabras (Wolfert Brederode, Eric Vloeimans) en de Brusselse drummer Gaspard Sicx gaat hij op zoek naar parallellen tussen klassiek, jazz en free aan de hand van partituur en improvisatie.

Joseph Nowell groeide op in Londen tot hij op veertienjarige leeftijd naar Italië verkaste waar hij eerst klassieke muziek studeerde en in 2015 zijn master behaalde aan het Conservatorio Rinaldo Franci. Vervolgens koos hij toch voor jazz. Na een bachelor in Siena volgde een master aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen waar pianist Erik Vermeulen een van zijn leraren was. Daar ontmoette hij tijdens zijn studie Manolo Cabras. De twee zaten meteen op dezelfde golflengte en organiseerden regelmatig jamsessies in Brussel, meestal in gezelschap van Gaspard Sicx. Met ‘Sketches’ is er nu hun eerste officieel visitekaartje.

De composities op ‘Sketches’ zijn, op een uitzondering na, van Nowell. Een verzameling van ouder werk en nieuwe ideeën. Vier dagen lang musiceerden en vooral improviseerden de drie in de thuisstudio van Cabras. Die schetsen (vandaar titels als ‘Sketch of Tre Cipressi’, ‘Sketch of Sketch’, ‘Sketch’, ‘Sketch Of F’) werkten ze nadien verder uit tot volwaardige nummers.

De broze intro met licht fladderende pianonoten, wat cymbaalklanken en al even spaarzaam basgetokkel licht omzichtig de sluier van een verrassende achterliggende wereld. Het daaropvolgende ‘Collage’ laat een heel ander trio horen, de titel indachtig. Bruitages van bas met strijkstok, tromgeroffel en pianoriedels hangen losjes aan elkaar alsof ze onderdelen zijn van een verschillende structuur. Tot na vijf minuten een drumsolo het startsein vormt voor een eerste uitbarsting die al snel uitvloeit in een complex en gelaagd patroon. De abrupte stop laat de luisteraar wat verweesd achter.

Het trio valt nergens vast te pinnen op een herhalingsoefening of een geijkte formule. Zo wordt ‘Tre Cipressi’ voorafgegaan door een zoektocht (‘Sketch Of Tre Cipressi’) tot de sleutel gevonden wordt om alles richting film noir te sturen. Actie en spanning gegarandeerd. ‘Blurp’, van Manolo Cabras, zorgt voor nog zo een verrassende wending door de onderliggende verwrongen swing.

Een cd van aftasten, zoeken, uitproberen en vooral vinden. Het doet uitkijken naar de live vertaling van dit alles.

bottom of page